Manşet

Nasıl Blog Kurulur ve Blogger Olunur?

Dünyada 1971 yılında ilk e-mailin atılmasının ardından dijital dünya gelişim aşamasına girmiş ve şimdilerde takip edilmesi zor bir hızla bu gelişimi sürdürüyor. Ben nasıl ki Türkiye’nin ilk pazarlama bloglarından biri olarak hava atıyorsam, muhtemelen 1985 yılında Symbolics.com kaydı yapılan ilk domain olarak tarihe geçmenin, Justin Hall da 1994 yılında kurduğu www.links.net in ilk blog olarak literatüre girmesiyle havalara giriyordur:)

Ancak Hall’un bloğunun kuruluşundan yıllar sonra “Blogger”lık yükselişe geçebilmiştir. 2000 yılı, bloglama için büyüme aşamasının başlangıcı olmuştur. O yıl İnternette toplam 23 Blog listelenirken, 2006 yılına gelindiğinde bu sayı elli milyona ulaşmıştır. 

Blog, blogger, e-yazar, e- yayıncı, e- kitaplar, e- kitap okuyucular, e- kitap ve e-kitap okuyucular için yazılım geliştiriciler, e-kütüphane, e-gazete gibi kavramlar da artık hayatın içinde yerlerini alan kavramlar olmuştur.

Dijital dünyanın sunduğu fırsatlardan biri olarak karşımıza çıkan bloglar, özellikle toplumsal olayların ana akım medyalarda yer bulamadığı zamanlarda, mikroblogging araçlarının yaygınlaşmasından önce insanların seslerini duyurabildiği mecralar olarak varlık göstermiştir.

Blog kurmak için hangi yolu izlemek gerekir?

İnsanların, firmaların uzmanlık alanları ya da hobileri hakkında yazı, fotoğraf, video paylaşımı yaptıkları alanlara blog demek mümkündür. Blog kurmak, web sitelerine göre daha kolaydır. Alt yapı konusunda ücretsiz-ücretli hizmet sunan çok sayıda firma bulunmaktadır. Blogspot, WordPress, Wix, Tumblr bunlardan bazılarıdır. Ancak profesyonel blog kurulumları, tasarım, domain, hosting hizmetleri için özel firmalar da çalışmaktadır. Yani çaresiz değilsiniz:)

Ücretsiz blog kurulum hizmeti veren firmalarda kurulum aşamasında öncelikle üyelik kaydı gerekmektedir. Ardından bloğun konusuna, oluşturulacak içeriğe uygun bir isim, alan adı alınmalıdır. Bu işlem tamamlandıktan sonra ise hazır tasarım şablonları kullanıcının önüne çıkmaktadır. Bu tasarımlardan birinin seçilmesinden sonra blog kurulumu tamamlanmış olacaktır. İçerik oluşturularak, blogosferde yer almak mümkün hale gelecektir.

Blogger nelere dikkat etmelidir?

Blog yazan insanlara blog yazarı anlamına gelen blogger denilmektedir. Blog kurulumunun ardından, kişisel ya da kurumsal olarak içerik üretimi aşaması başlayacaktır. İçeriklerin doğru dil kullanımı ile sıkmadan, hatta eğlenceli bir dil kullanılarak yapılması blog ziyaretçi sayısını, içeriklerin okunma, izlenme sayısını artıracaktır.

Düzenli içerik girişi, SEO, bloğa gelen yorumlara cevap verilme süresi, bloğun reklamının yapılması gibi etkenler, bloğun tanınmasını, daha çok ziyaretçi almasını sağlayacak etkenler arasındadır.

Blogger, blog ziyaretçilerinin taleplerini, eleştirilerini dikkate almalıdır. Doğru Türkçe kullanımına özen göstermesi, gündelik tartışmalardan uzak içeriklere odaklanmak bloğun gelecek yıllarda kaynak olarak gösterimini sağlayacaktır. Bloggerlar yazdıklarının uçup gitmediğini, internet ortamında arşivlendiğini bilerek içerik oluşturmalıdır.

Bloglardan para kazanmak mümkün mü?

Ülkemizde blogger olarak kariyerine başlayan ancak şimdilerde daha popüler alanlarda meslek sahibi olan insanlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra mesleki tecrübelerini, blog aracılığı ile kitlelere aktaran meslek erbapları da bulunmaktadır.

Çoğu kurum, blogları vasıtasıyla web sitelerinde veremedikleri bilgileri, etkinlikleri kurumsal blogları üzerinden paylaşmaktadır. Bu durum kurum ya da marka ile hedef kitle arasındaki bağı samimi hale getirmek konusunda oldukça başarılı bir yöntemdir.

Bloglarda tek yazar söz konusu olduğu gibi çok yazarlı bloglar da vardır. Bugün çok sayıda blog bu yöntemle büyük kitlelere ulaşmakta ve başarılı olmaktadır. Her kullanıcı farklı üslup ile kendi hedef kitlesine seslenirken, blogda da sürekli bir harekete neden olmaktadır.

Güçlü ve etkin bloggerlar, günümüzde gazeteciler, PR firmaları gibi etkinliklere, toplantılara davet edilmekte, bir meslek olarak kabul görmektedir. Bloglar aynı zamanda yayınladıkları içerikler ve reklamlar üzerinden gelir modeli de kurabilmektedir. Bu anlamda hem itibar hem de gelir sunması adına avantajları bulunmaktadır.

Şimdilik 10 yılı aşkın bloggerlık deneyimimden süzülenler bunlar. Sorular olursa, yorumlarda belirtirseniz, cevaplarım.

Bunca yıldır hep buralarda olduğunuz ve okuduğunuz için teşekkür ederim.

Comment here