Site icon Pazarlamaca.co

Hazır Çorbalar Kanser mi Yapıyor?

Her zevke uygun olarak üretilen lezzetli, katkısız ve doğal hazır çorbalar, son yıllarda Türk halkı tarafından daha fazla tüketilmeye başlandı. Türkiye’de 2004 yılında içilen her 100 çorbanın 17’si hazır çorba iken, günümüze bu oranın 22’ye yükselmiş olması, Türk tüketicisinin giderek daha fazla hazır çorba içmeye başladığının göstergesi.
İşte Türkiye’de hazır çorba ve çabuk çorba tüketimi rakamları:

· Türkiye hazır çorba pazarının büyüklüğü ortalama 150 milyon YTL.
· Günde 2.650.000 kase hazır çorba içiliyor.
· İçilen her 5 çorbanın biri hazır çorba.
· Her saniye 60 kase hazır çorba içiliyor.
· Günde 40.000 bardak çabuk çorba içiliyor.
· Çorba pazarı adet bazında yüzde 8, değer bazında yüzde 25 büyüyor.
· Ramazan’da hazır çorba satışları yüzde 80 artıyor.
· Ramazan’da hazır çorba tüketimi 2 katına çıkıyor. (*)

Yukarıdaki istatistiğe hatrı sayılır bir katkı yaptığımdan eminim. Özellikle Knorr’un yeni çorbalarına ve bardak çorbalara kayıtsız kalamıyorum. Çorba içmekten pek hazzetmez iken hazır çorbalara ilgi göstermemi de bardak çorbalara borçluyumdur. Yemekten önce çorba içince mutlaka tıkanırım. Kahvaltıda çorba içmiş isem, o günkü yemek saatlerimde süper kaymalar olur. Ama tüm bunlara rağmen 3 çorbaya hayır diyemiyorum.

1) Kıtırlı domates çorbası (Bardak)

2) Mısır çorbası (Bardak)

3) Tavuk suyu çorba ( Taksim-Sütiş)

Gelin görün ki, bu çorba konusunda beni oldukça sinir eden bir durum var. Annem hastanede ve zor bir hastalıkla baş etmeye çalışıyor. Normalde hazır çorbalara iltifat etmezken, hastanede bardak çorbalara karşı bir ilgisi oluştu. Bardak çorbasını kendince azar azar tüketiyordu. Ama insanlardan çok tepkiler aldı. Uzun zamandır benim de aldığım tepkilerdi bunlar. Hazır çorbaların kanser riski taşıdığına dair söylenenlere dayanarak sarf edilen sözlerden bahsediyorum. Birkaç araştırma yaptığınızda çok yerde karşınıza çıkabilecek bu söylence bir hakikat mıdır yoksa mit mi bilemiyorum. İçlerindeki katkı maddelerinin kanserojen olduğunu araştırmalarla ortaya koyduğunu iddia eden sağlam ünvanlı insanlardan tutun da, mahallenizdeki Hatice Teyze’ye kadar birçok insan konu hakkında hemfikir.

Hazır çorba ve hazır gıda üreticilerinin bu konuya duyarsız kalmaması ve artık konuya açıklık getirmesi gerekiyor. Kanser vak’alarındaki artışın nedenlerinden biri iseler, bu sorumluluğun altında ezilmeliler.

(*) Bu veriler Kadınvizyon websitesinden alıntıdır.
Exit mobile version